Tornar

Existeix un nivell de consum segur d´alcohol?


Foto1
 Dijous 28 de Febrer de 2019

El consum d´alcohol és un risc important de mort prematura i discapacitat, però algunes evidències suggereixen que una ingesta baixa podria tenir un efecte protector sobre la salut, específicament en cardiopatia isquèmica i diabetis. El que sentim moltes vegades en la consulta sobre el saludable que és aquesta copeta de vi, però, què hi ha de cert en això?

L´estudi ha estimat la relació entre consum d´alcohol, morts, i anys de vida ajustats per discapacitat, en ambdós gèneres i en cinc grups d´edats compresos entre 15 i 95 anys. Ha realitzat un meta anàlisi i revisió sistemàtica del consum d´alcohol i 23 conseqüències per a la salut. I han estimat noves corbes de dosi-resposta de riscos relatius a mortalitat i càncer.

Han trobat que el consum d´alcohol va ser, a nivell mundial durant 2016, el setè factor de risc per morts i anys de vida ajustats per discapacitat, representant el 2,2% de les morts en dones, i el 6,8% de les morts en homes. En la població de 15 a 49 anys, l´alcohol va esdevenir el principal factor de risc. Se li pot atribuir el 3,8% de les morts en dones, i el 12,2% de les morts en homes. En els majors de 50 anys d´edat, les morts per càncer representen 27,1% dels decessos en dones, i 1el 8,9% de les defuncions en homes, que poden ser atribuïts a l´alcohol.

El nivell de consum d´alcohol que va minimitzar el dany en els resultats de salut va ser zero. L´estudi no va fer distinció entre cervesa, vi, i altres begudes alcohòliques.