Tornar

És sana aquesta "copeta de vi"?


imatge
 Dimarts 25 de Abril de 2017

El British Medical Journal ha publicat un article sobre l´associació entre el consum d´alcohol i les malalties cardiovasculars on s´aporta més dades sobre el debat de si "És sana una copa de vi diària?.

Des del punt de vista de Salut Pública, el consum d´alcohol moderat no està associat a un menor risc en totes les afeccions cardiovasculars i recolza la decisió de no incorporar els aparents efectes protectors del consum d´alcohol en les malalties cardiovasculars.

La publicació de l´article coincideix amb la difusió del video “És sana aquesta "copita de vi" diària?” De Julio Basulto. Ens dóna claus per interpretar els estudis sobre el publicitat efecte beneficiós del consum d´alcohol.

 

L´associació entre el consum d´alcohol i les malalties cardiovasculars segueix d´actualitat mèdic-científica i social: Association between clinically recorded alcohol consumption and initial presentation of 12 cardiovascular diseases: population based cohort study using linked health records. Els autors han investigat la presentació inicial de 12 malalties cardíaques, cerebrovasculares, abdominals o vasculars perifèriques en cinc categories de consum d´alcohol. Es tracta d´un estudi de cohorte poblacional de registres mèdics electrònics durant 6 anys.

 

No consumir alcohol es va associar amb un major risc d´angina, infart de miocardi, mort coronària sobtada, insuficiència cardíaca, aneurisma aòrtic abdominal en comparació del consum moderat (quantificació diària setmanal per sota del criteri de consum de risc).

 

El consum de begudes alcohòliques per sobre de límits de risc va conferir un major risc de presentar una mort coronària sobtada, insuficiència cardíaca, aturada cardíaca, atac isquèmic transitori, accident cerebrovascular isquèmic, ictus hemorràgic i malaltia arterial perifèrica, però menor risc d´infart de miocardi o angina estable.

 

Els autors conclouen que existeixen associacions heterogènies entre el nivell de consum d´alcohol i la presentació inicial de les malalties cardiovasculars. Això té implicacions sobre que dir-li als i les pacients sobre el tema, que comunicar des de la salut pública, i que és necessari matisar molt quan parlem del paper de l´alcohol en la prevenció de malalties cardiovasculars. La controvèrsia està servida.

 

Els autors esmenten en la discussió dels estudis publicats que no han trobat efecte protector cardiovascular del consum d´alcohol, i ens suggereixen directrius per enfocar els resultats obtinguts.

 

Per descomptat si ets un consumidor/a per sobre del límit de consum de risc la millor opció és reduir consum fins a límits de “menor risc”. Si ets no consumidor ens diuen que tinguis en compte que hi ha altres formes de reduir la malaltia cardiovascular com deixar de fumar o l´exercici físic abans que començar a prendre alcohol. I que si penses a començar a beure alcohol per prevenir malaltia vascular has de tenir en compte que l´alcohol causa addicció, malalties hepàtiques i càncer (i moltes més malalties, conductes de risc i danys a tercers). Finalment, des del punt de vista de la salut pública, que el consum moderat no està universalment associat amb un menor risc de totes les afeccions cardiovasculars recolza la decisió de no incorporar els aparents efectes protectors del consum d´alcohol en les malalties cardiovasculars des de la perspectiva de la Salut Pública.